Gode forberedelser
God planlegging er alfa omega enten du har planer om å selge eller å kjøpe – eller begge deler. Dette er ting du bør tenke på:

  1. Før du starter letingen etter din neste bolig, ta kontakt med banken for å få oversikt over hvor mye du kan låne. Eier du allerede en bolig, vil en verdivurdering fra en megler være viktig utgangspunkt for bankens vurdering av din låneevne.
  2. Start i god tid med å forberede boligen for salg. Mal de furulistene du ønsker å bytte ut, skift benkeplate eller bytt håndtak på kjøkkeninnredningen. Husk at et godt førsteinntrykk for en kjøper kun kan skapes én gang. Jo finere den fremstår, dess flere interesserte får du. En bolig er sannsynligvis det største du noensinne vil selge. Det er nå du skal forvalte formuen din og jeg mener at man ikke har råd til å overlate noe til tilfeldighetene, sier Amlie. 

 

Gjør god research

  1. God planlegging handler også om god research. Hvor vil du bo? Bruk tid på å finne ut hvor du vil bo, og hvilke behov du har.
  2. Tenk også litt langsiktig. Er dette en bolig som dekker dine behov i flere år fremover?
  3. Vit hva du skal se etter på visning. Les prospektet og taksten godt, og se spesielt etter informasjon om utbedring av bad, rør, tak, drenering og elektrisk anlegg. - Gjør alle de undersøkelser du kan rundt boligen for å være sikker på at du kjøper det du tror.
  4. Ta gjerne også med deg en fagperson på visning dersom du har mulighet til det, sier Amlie.
  5. Velg riktig megler for salg av boligen. Finn ut hvem som selger i ditt område, for eksempel ved å gjøre områdesøk på Finn.no og gå på visninger.
  6. Skal du selge, kan det være lurt å invitere to-tre meglere hjem til deg, lytt til salgsreferanser og ikke minst din egen magefølelse. - En god megler er en som sitter på en god kundebase og som kjenner området godt. I tillegg bør han eller hun ha det lille ekstra som skal til for at du skal få det du ønsker for boligen din, sier Amlie.

Følg med på markedet

  1. Er du selger, vil du ha mest mulig for boligen din. Skal du kjøpe, vil du betale minst mulig. Sjekk derfor hva andre boliger i området selges for, slik at du har realistiske forventninger til kjøps- og salgsprosessen. I Oslo for eksempel markedet glohett, mens det kan være store regionale forskjeller i landet for øvrig.
  2. Det lønner seg også å følge med på renten og hva som står i avisene, slik at man holder seg orientert etter hva som rører seg i lokalmarkedet, legger Amlie til.

Her finner du mer informasjon:

Boligordbok