Det blir stadig vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet. Ikke bare må du ha nok inntekt til å betjene et boliglån, du må også møte Finanstilsynets krav om egenkapital på 15 prosent av kjøpesummen. Derfor er det viktig å begynne planleggingen så tidlig som mulig.

BSU-sparing er en god plass å starte. Det mener Karianne Amlie, daglig leder i Aktiv Eiendom og programleder i Boligjakten på TV3:

- Det finnes mange fordeler med å spare i BSU. En av dem er skattefradrag på inntil 5.000 i året – helt til du fyller 33 år. Det høres kanskje ikke ut som all verden, men over fem år utgjør det over 25.000 kroner som du ellers ville ha betalt i skatt, sier Amlie og fortsetter:

- De pengene kommer godt med den dagen du skal kjøpe din første bolig. Om du ikke sparer i BSU fra før, anbefaler jeg at du ringer banken din i dag.

Flere gode råd

  • Skap gode relasjoner til banken din. Vis at du har evnen til å spare regelmessig og unngå betalingsanmerkninger. Det viser at du har gode betalingsevner og at du klarer å håndtere din egen privatøkonomi – og gjør det dermed enklere å få lån.
  • Organiser deg. Meld deg inn i OBOS eller andre boligbyggelag. Da kan du gå foran andre i køen når du konkurrerer om en bolig. Sett deg inn i hvilke områder du kan tenke deg å kjøpe bolig før du melder deg inn. Sjekk også om du har mulighet for å arve ansiennitet fra foreldre eller besteforeldre. Årskontingenten sparer du raskt inn igjen på medlemsrabatter på konserter og andre gode tilbud.
  • Velg riktig lån. Mange banker tilbyr en bedre rente til sine yngste lånekunder. Disse kalles blant annet førstehjemslån eller boliglån for unge. Du kan også sjekke om du kvalifiserer til startlån fra Husbanken. Startlån er et tilbud for dem som sliter med å få innvilget boliglån i en vanlig bank. Det gjelder for eksempel unge i etableringsfasen, enslige forsørgere, eller andre med svak økonomi.
  • Tenk kollektivt. Som regel får du mer for pengene om du velger å kjøpe bolig utenfor de meste sentrale områdene. Sjekk at kollektivtilbudet er godt, slik at du slipper de utgiftene som kommer ved å eie en bil. Offentlig kommunikasjon betyr stadig mer for boligprisene.