Markedsutvikling
Eika Global steg med 2,6 % i juni. Til sammenligning steg den globale aksjeindeksen 3,3 % i perioden. Juni bød på en positiv måned for det globale aksjemarkedet, idet risikoappetitten tok et nytt steg i riktig retning. Det japanske markedet var denne måneden det sterkeste, opp hele 5,3 %, mens USA også steg pene 3,8 % i perioden. Europa var denne gang svakest, opp 1,2 %. Alle tall målt i norske kroner.
Aksjemarkedet fortsatte sin ferd oppover fra bunnen i april på tross av en heseblesende geopolitisk, handelspolitisk og lokalpolitisk nyhetsstrøm, og som vanlig dreide mange av disse seg om USA. At markedet likevel steg, kan tas som et bilde på en robust og gradvis økende risikovilje, og samtidig virker det som utfallet av flere av markedets største hodepiner er i ferd med å lande på den riktige siden av kaos. Tariffene som nærmer seg et klimaks tidlig juli virker eksempelvis å komme inn på den riktige siden, og ikke minst USA og Kinas forhold virker å være mer konstruktivt enn i april, da det riktignok var på frysepunktet. Israel og Irans krigføring og USAs påfølgende involvering virker også å ha blitt absorbert av markedet uten frykt for fremtidig oppblussing, noe som da også virker fornuftig på oss. Til slutt har de lange rentene internasjonalt falt tilbake fra rundt 5 % til nærmere 4,3 %, noe som også har hjulpet børsen, og samtidig er et bilde på at inflasjonsfrykten er nedadgående.
På aksjesiden var det AI-aksjene som dominerte avkastningsmessig. Den amerikanske SOXX-indeksen som viser utviklingen for halvledere er et godt bilde på dette, og denne steg hele 15 % i løpet av juni, med NVIDIA i spissen. AI-temaet utvikler seg ekstremt hurtig, og viktig er det her at markedet begynner å få komfort på at etterspørselen innenfor infrastruktur ser ut til å holde seg sterk både i 2025 og også i 2026. Samtidig ser vi at etterspørselen etter eksempelvis AI-programvare og tjenester som Chat-GPT er i sterk vekst. Vi har i perioden tatt inn Marvell i porteføljen som en ny aksje som tilbyr eksponering mot temaet. Marvell er ledende innenfor skreddersømløsninger på chipper og nettverksprodukter som retter seg mot datasentre. Aksjen har hatt et tøft 2025 hittil, men verdsettelsen er nå langt mer edruelig på PE 21 for 2026, samtidig som veksten bør kunne bli 20-30 % i de neste årene. Vi har også økt eksponeringen mot vårt andre spill på AI, TSMC, verdens desiderte ledende produsent av AI-chipper, i tillegg til at vi beholder vår eksponering mot Nvidia, den ditto ledende designeren av de samme chippene.
Vi ser mer konstruktivt på børsen ved slutten av årets halvår enn vi har gjort en stund. Vi tror tariffene kan komme inn på et levelig nivå og at Q2-earnings i juli og august vil levere fint – lista ligger ikke veldig høyt her slik vi ser det, guidance ble i mange tilfeller gitt under høy usikkerhet og ledelsen i mange selskaper har nok lagt en del konservatisme til grunn. Til slutt ser vi også økte forventninger om rentekutt i USA, og skulle vi gå inn i en kuttsykel uten at økonomien har bremset for mye i mellomtiden tror vi det vil kunne være svært gunstig for børsen.
Resultater
Blant enkeltaksjene var det denne gang Nvidia som var beste bidragsyter til fondet etter en stigning på 16 %. Selskapet er klart i ledelsen innenfor AI fortsatt, og skulle selskapet levere på forventningene er aksjen fortsatt ikke dyr på en PE på 26 for neste år. Rolls Royce gjorde også godt fra seg etter en stigning på 12 % i juni. Selskapet, som nå ikke lenger selger biler, leverer turbinteknologi til både sivil luftkraft, det militære og til kraftsektoren. Her er det først og fremst en snuoperasjon innenfor luftkraft som har drevet oppgangen, men selskapet har flere interessante vekstmuligheter som for eksempel mindre kjernekraftreaktorer, hvor vekstpotensialet er stort.
Månedens taper ble det australske gullgruveselskapet North Star Resources, som falt 10% etter å ha skuffet på leveransene i forrige kvartal. Vi forblir eiere her, men har tatt ned vektingen noe.
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.